top of page

טיפול פסיכולוגי

Child Psycholgist

לילדים ומבוגרים עם אוטיזם מאופיינים יש בדרך כלל קשיים בתחום הרגשי והחברתי. טיפול פסיכולוגיה יכול לעזור לילדים ולבוגרים עם אוטיזם להתמודד עם קשיים. הטיפול יהיה בעל אופי שונה בגילאים שונים: בגיל הרך הטיפול יכול להתמקד ביצירת קשרים בטוחים ואינטימיות עם הסביבה בעוד שבגילאים מבוגרים יותר הטיפול יכול להתמקד בהרחבת כישורים חברתיים ויצירת זהות עצמית.

בנוסף, בוגרים על הקשת האוטיסטית מתקשים לעיתים קרובות להסתגל לשינויים ולכן נזקקים לעזרה רגשית בהתמודדות עם שינויים כמו מעבר דירה או פרידה מאדם קרוב. צורך זה מועצם במקרים בהם רמת ההבנה נמוכה באופן יחסי ויש צורך לתרגם ולהנגיש את השינויים שמתרחשים מסביב.

יש מגוון גדול של שיטות טיפול בפסיכולוגיות וכאן נציג בקצרה את הגישה הקוגניטיבת שהינה פופולארית בטיפול באוטיזם.

טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT):

CBT הוא טיפול שנובע מההנחה כי קשיים רגשיים נגרמים מדפוסי חשיבה והתנהגות לא יעילים שהתקבעו והשתמרו בחיים שלנו. כלומר, הפרשנות שאנחנו נותנים לדברים ואירועים היא שתקבע איך נגיב ונתנהג. לא פעם, הפרשנות אינה תואמת באופן מוצלח את המציאות ולכן אנחנו בוחרים בתגובה לא מותאמת שמקשה עלינו ועל הסובבים אותנו. טיפול CBT נועד לייצר הבנה של עיוותי החשיבה האלה ובשלב השני לתקן אותם כדי למנוע סבל מיותר.

דוגמה לעיוות חשיבה נפוץ תהיה "הכללת יתר" – כאשר אנשים חווים אירוע אחד ומסיקים ממנו לגבי אירועים דומים. למשל, תלמיד שנכשל במבחן אחד במתמטיקה שמרגיש שלעולם לא ידע מתמטיקה, שהוא "גרוע עם מספרים" ועדיף שיבחר נתיב אחר בחייו.

הטיפול עצמו הוא טיפול ממוקד מאוד ותחום בזמן, לרוב אורך כ- 12 מפגשים בהם המטפל והמטופל יחד מזהים את עיוות החשיבה ובונים תוכנית לתיקונו.

לטיפול עצמו שני היבטים: הקוגניטיבי (חשיבתי) וההתנהגותי. בחלק הקוגניטיבי יעסקו המטפל והמטופל בעיוות החשיבה, כיצד נוצר ומה הן האמונות של המטופל איתן הוא צריך להתמודד כדי לשנות את העיוותים האלו. חלקו ההתנהגותי של הטיפול מבוסס על משימות נקודתיות ואקטיביות שמקבל המטופל מהמטפל אשר דורשות ממנו להתגבר בצעדים קטנים אך משמעותיים על עיוות החשיבה. לרוב טיפולי CBT משיגים תוצאות באופן די מהיר וכאשר הם מצליחים, הם גורמים להקלה כמעט מיידית. חשוב לזכור, טיפול זה לא מתאים לכל מצב ולכן כדאי להתייעץ עם איש מקצוע לפני הפנייה לטיפול.

 

היעילות של CBT באוטיזם

כבר הרבה זמן שמנסים לקשר בין CBT לאוטיזם. אחד המניעים הראשוניים לקשר נובע מכך שמאמינים כי אנשים על גבי הספקטרום חווים חרדה חברתית גבוהה מאוד נושא אשר, מחוץ לקשת האוטיסטית, יטופל לרוב באמצעו CBT או טיפולים דומים.

עם זאת, לרוב טיפול זה מתבסס על חשיבה מופשטת גבוהה ויכולות שפתיות, שני תחומים חלשים אצל רבים מקרב המאובחנים באוטיזם. על כן, המטפלים ערכו שינויים במבנה הטיפול ועברו בעצם לשימוש יותר נרחב בגירויים ויזואליים. למשל, במקום לבקש מהמטופל לדרג את תחושתו, נבקש שיצביע על סולם או על מדרג של סמיילים. בנוסף, המטפלים ניגשים לטיפול כאשר מנסים להשתמש במאפיינים של הלקות כחלק מהטיפול ולהיעזר למשל בפעולות חזרתיות במשימות הקבועות של המטופל.

ניתן להעביר CBT למאובחנים באוטיזם באופן פרטני, קבוצתי או אפילו משפחתי עם בני המשפחה הקרובים. לשימוש בקבוצה יתרונות רבים שכן המטופלים רואים שהם לא לבד בהתמודדות עם הקשיים - צרת רבים חצי נחמה. בנוסף, המסגרת הטיפולית מאפשרת להם להכיר אנשים נוספים שחווים חוויות דומות, לייצר עימם קשרים חבריים ולמצוא גם מקורות תמיכה נוספים. גם לטיפול בחיק המשפחה יתרונות משלו, כמו למשל נתינת כלים גם להורים שמתמודדים עם מצבי החרדה כגורם חיצוני שלאו דווקא מסוגל להבין את תחושות הילד שלהם. מעבר לכך, ההשתתפות בטיפול מאפשרת להורה הצצה להתקדמות וליכולות של הילד מה ממלא לא פעם תקווה ותחושת ביטחון ביכולות של הילד.

 

קושי שהורים רבים נאלצים להתמודד איתו כאשר מתלבטים אם להציע לילדם טיפול מסוג CBT הוא הפחד מכישלון. הורים רבים רואים את ילדיהם חווים כישלונות רצופים לאורך החיים במסגרת הטיפולים המצריכים עבודה קשה מאומצת ועקבית. חשוב לזכור כי הרצון להגן טבעי ומובן אך עשוי לעצור את הילד מהתקדמות. יחד עם המאמצים הפיזיים והרגשיים ההורים נדרשים להתגבר על החששות שלהם עצמם ולאפשר לילד לעבור במסגרת הטיפול חוויות של עצמאות ומסוגלות גם אם קיים סיכוי שיחווה כישלון בחלק משלבי הטיפול. כדאי לזכור שאת הטיפול מלווה מטפל מנוסה שיודע לעזור למטופל להתמודד גם במצבים כאלה ושיעשה את מירב המאמצים להוציא את המטופל מחוזק מהטיפול.

למידע נוסף על סוגי טיפול פרא-רפואיים נוספים

bottom of page