נקודות מרכזיות:
נקודות מרכזיות:
התמודדות עם בעיות שינה
התמודדות עם בעיות שינה
המחקרים שלנו
אפיון תנועה
במחקר זה אנו עוקבים אחר תנועות גופם של ילדים במסגרת אינטרקציה עם קלינאית במהלך אבחון הADOS. במסגרת המחקר פיתחנו מערכת ייחודית המורכבת ממספר מצלמות קינקט מסונכרנות אשר מקליטות את תנועות הגוף של הילד והקלינאית במהלך אבחון הנמשך כ45 דקות. באופן זה נוכל לכמת מדדים שונים כמו המרחק בין המטפל לילד, כמות הזמן שהילד נמצא פנים אל פנים מול המטפל, הופעת תנועות רפיטטיביות וסטריאוטיפיות וקיומן של לקויות יציבה ושיווי משקל. המדדים הללו יאפשרו חישוב אוטומטי של ציון לחומרת התסמינים התקשורתיים והמוטורים, מה שיהיה לעזר במעקב אחר התקדמות הילד לאורך זמן ויסייע בבחינת תגובתו לטיפולים.

ריצוף גנטי
במחקר זה אנו אוספים דגימות רוק מהמשפחות (הילד המאובחן, אחים והורים) על מנת לבצע ריצוף גנטי מלא. המידע הגנטי שנאסף מהמשתתפים ישמש לזיהוי שינויים גנטיים המעלים את הסיכון לאוטיזם וכן לזיהוי מקרים של ילדים עם גנטיקה ייחודית. בנוסף, המידע הגנטי הנאסף מהמשפחות ישולב במחקרים בינלאומיים בהם נאספות בדיקות מאלפי משפחות במטרה להעמיק את הבנתנו לגבי הגנטיקה של אוטיזם ואת האופן בו היא באה לידי ביטוי באוכלוסיות שונות ברחבי העולם.

מעקב אחר תנועות עיניים
במחקר זה פעוטות המגיעים לאבחון צופים במספר סרטים קצרים כחלק מניסוי שנמשך 15-20 דקות. הסרטים כוללים סצנות מסרטים מצויירים ומצילומים של חיי יום-יום. על ידי שימוש במכשיר מעקב תנועות עיניים החוקרים בודקים באילו איזורים המסך (הסצנות) מתמקדים הילדים. מעקב אחר תנועות העיניים מאפשר לחוקרים למדוד את ההעדפות החברתיות של כל ילד - למשל, חלק מהילדים נמנעים מהסתכלות על פרצופים של הדמויות המופיעות בסרטים. המטרה המרכזית של המחקר היא לפתח שיטות לזיהוי מוקדם של אוטיזם ודרכים למדידת עוצמת הקשיים החברתיים של הילדים על סמך תנועות עיניהם.

MRI אולטרסאונד מיילדותי וסריקות
אחוז ניכר מהילדים המאובחנים בלקויות תקשורת ונמצאים במאגר המידע נולדו לאחר הריון בסיכון גבוה. מערכת רשומות המטופלים של סורוקה כוללת סריקות אולטרסאונד מיילדותי וMRI של הילדים הללו. כעת אנו בוחנים את המידע הזה רטרוספקטיבית במטרה להבין האם ישנם הבדלים מוקדמים בהתפתחות המוח בין ילדים שאובחנו מאוחר יותר באוטיזם להריונות בסיכון גובה בהם לא התפתח אוטיזם.

פעילות מוחית בזמן שינה
במחקר זה מקליטים את הפעילות המוחית של ילדים על הרצף במהלך שינה טבעית לאורך הלילה באמצעות הקלטת EEG. בהמשך יאפשרו הנתונים ללמוד מדוע הפרעות שינה נפוצות כל כך אצל ילדים עם אוטיזם, וכן לפתח טיפולים חדשים ולבחון את יעילותם של טיפולים קיימים להפרעות השינה. כמו כן נבדקת האפשרות לקיומה של פעילות מוחית דמויית אפילפסיה שייתכן וקיימת אצל חלק ניכר מהילדים המאובחנים, במטרה להבין את משמעותה.

ניתוח קול
ילדים מילוליים עם אוטיזם מציגים גובה קול ואינטונציה אופייינים, חלקם גם מציגים בנוסף גם אקולליה (הפקת צלילים ומשפטים חזרתיים). במחקר זה אנו משתמשים בהקלטות סאונד של הילדים על מנת לפתח אלגורתם אוטומטי לעיבוד אותות אשר יוכל לזהות ולכמת את החריגות בדיבור ובקול. אנו מקווים שכלי זה יסייע בעתיד באבחון התפתחות הדיבור והאינטונציה ויוכל לאמוד את תגובת הילד לטיפולים.

מחקר מטבוליטים
לכל ילד שנולד בישראל נלקחות מספר טיפות דם לצורך זיהוי מחלות מטאבוליות נדירות. זיהוי מחלות אלו בילדים מאפשר לתת להם טיפול מונע, כך שבעצם המחלות לא יתבטאו בילדים אלו. יתרת טיפות הדם שנלקחו מהילודים, נשמרות במעבדה ייחודית בבי"ח תל השומר ויכולות לשמש לבדיקות דומות נוספות בעת הצורך.
אנו מעוניינים להשתמש בחלק מייתרת טיפות הדם (2 טיפות) של ילדכם הנמצאות במעבדה בתל השומר לבחון האם קיימים מרכיבים ייחודיים בדם של ילדים עם אוטיזם. טיפות הדם יסרקו בעזרת טכנולוגיה ייחודית המסוגלת לזהות אלפי מרכיבים שונים בדם. הבדיקה תעשה בצורה אנונימית, כך שפרטי ילדכם לא יחשפו לאף אחד מאנשי המעבדה.
זיהוי מרכיבים ייחודיים הקשורים לאוטיזם בדם יילודים תאפשר פיתוח בדיקת אבחון ייחודית המתבססת על תוצאות אלו, הרבה לפני הופעת הסמפטומים. דבר זה יאפשר גילוי וטיפול מוקדם יותר, ואולי במקרים מסויימים אף מניעה של האוטיזם בילדים אלו. בנוסף, יתכן כי פרופיל הרכב הדם של ילדכם יוכל לשמש בעתיד להתאמת הטיפול המיטבי עבורו.